Özel HTC Bayındır Evde Bakım ve Sağlık Evde Dikiş Atma ve Alma

Dikiş atma işlemi sağlık çalışanı tarafından hijyen prosedürlerinin gerçekleşmesiyle başlar. Bu süreç temel olarak steril ortamın sağlanması, ellerin yıkanması, eldiven takılması ve steril ekipmanların sağlanması olarak özetlenebilir. Devamında, dikiş atılacak yara serum fizyolojik ile temizlenir. Bu basit işlem sonucunda hastanın sahip olduğu yaradan: pıhtı, ölü hücreler, yaralanma sırasında veya sonrasında yapışmış parçalar ve de bakterilerin bir kısmı uzaklaştırılır. Enfeksiyon riski de azaltılmış olur. Yaygın inanışın aksine bu aşamada antiseptik solüsyon veya yüksek konsantrasyonlu solüsyon kullanımı yarayı iyileştirmekten ziyade tersi bir etki yaparak sağlıklı hücrelere ve iyileşme sürecine zararlı olacaktır.

Yara temizlendikten sonra dikiş atma işlemi sağlık çalışanı tarafından uygulanır. Sonrasında yara temiz bandajla kapatılır. Bundaki amaç yaranın dış faktörlerden korunarak sağlıklı bir iyileşme sağlaması için gereken ortamın sağlanmasıdır. Bandajla kapanan yara kuru tutulmalıdır. 1-2 günde bir yaraya temiz bandaj uygulanmalı, pansuman yapılmalıdır.

Sıkça Sorulan Sorular:

Dikiş ne kadar sürede iyileşir?
Yaranın büyüklüğüne ve kesiğin şekline göre değişmekle beraber ortalama iyileşme süreleri; yüz için 5 gün, el ve ayaklar için 10 gün, geri kalan bölgeler içinse ortalama 9 gün civarıdır. İyileşme sürelerinin birçok etkene bağlı olduğu unutulmamalıdır.

Dikiş alındıktan sonra ne sürülür?
Yaranın iyileşme sürecini hızlandırmak ve iyileşme süreci sonrasındaki estetik görünümünü iyileştirmek için genellikle Allantoin etken maddesi içeren kremler ve merhemler kullanılır. Bu konuda bir ilaç ismi vermekten bilinçli olarak kaçınıyoruz.

Dikiş atılan yara yıkanır mı?
Dikiş atılmış yaraya enfeksiyon kapmaması için su değdirilmemelidir.

Pansuman kaç günde bir yapılır?
İki günde bir pansuman uygulamak enfeksiyon riskini azaltmak için yeterli olacaktır. Pansuman konusunda daha fazla bilgi için Evde Yara Bakımı ve Pansuman yazımızı okuyabilirsiniz.

Dikiş aldırmak acıtır mı?
Dikişin bulunduğu bölgeye göre değişmekle birlikte dikiş aldırmak nispeten acısız bir işlemdir.